SmartDOG Naakka

Kokonaisarvio testin perusteella:

”Naakka on erittäin avoin ja ystävällinen koira, joka tutustui vauhdikkaasti uuteen tilaan. Koira oli erittäin hyvin motivoitunut ruuasta. Tehtäviin se keskittyi pääsääntöisesti hyvin. Kuitenkin kun koki, että tehtävä oli vakea, koira alkoi keskittymään ääniin ulkopuolella ja rapsuttelemaan itseään. Sylinteritestissä Naakka osoitti hyvää itsehillintää. Naakka luki erittäin hyvin ihmisen eleitä. Parhaiten koira ymmärsi käsielettä ja vartalonkiertoa ja vaikein oli katse, jota Naakka ei ymmärtänyt. Tilaan liittyvä ongelmanratkaisu, V-aita oli Naakalle helppo. Mahdottomassa tehtävässä Naakalla oli molemmat ongelmanratkaisustrategiat, niin itsenäinen kuin ihmiseen tukeutuva tasaisesti käytössä. Pentu kuitenkin hylkäsi tehtävän joksikin aikaa koettuaan sen vaikeaksi. Rapsutteli itseään ja kuunteli ääniä. Naakka ei painanut nappia sosiaalisen oppimisen tehtävässä, vaan touhuili välillä itsekseen ja välillä pyysi ihmiseltä apua. Leikkimään Naakka lähti heti ja leikki niin yhdessä testaajan kanssa kuin itsekseen. Leikkiä voi hyvin käyttää Naakan palkkiona. Testissä pilotoitiin myös alusta-arkuutta ja tässä Naakalla oli selkeää haluttomuutta ja varovaisuutta astua alustoille. Naakalla oli paljon vahvuuksia testissä: avoimuus, tilaan liittyvä uteliaisuus ja ongelmanratkaisukyky, itsehillintä, käsi-ja vartaloeleiden lukeminen ja leikkiminen. Se mihiun kannattaa kiinnittää huomiota on että kun Naakka hämmentyy, niin se viestii sen selvästi. Tällöin kriteerin asettaminen oikein on kriittistä. Kun koira ymmärtää kriteeerin niin se on iloinen ja halukas tekemään. Hämmentyessään sieltä saattaa nousta esiin rapsuttelu ja ympäristön kuunteleminen. Sitkeyttä kannattaa myös vahvistaa helpolla onnistumisilla erilaisissa helpoissa ongelmanratkaisutehtävissä. Mukavia hetkiä pennun kanssa!”

Tässä yksittäiset osiot.

Suhtautuminen vieraaseen ihmiseen – Arkuus-Rohkeus

”Naakka suhtautuu testin alussa vieraaseen ihmiseen ylitsepursuavan ystävällisesti ja avoimesti – koira on hyvin avoin ja sosiaalinen vieraita ihmisiä kohtaan.”

Aktiivisuus, tilaan tutustuminen

”Koira on erittäin aktiivinen testin alussa ja irti päästessään tutustuu juosten koko huoneeseen. Naakan Fitbark-aktiivisuus on 60. Pentu on keskimääräistä aktiivisempi testitilanteessa.”

Itsehillintä

”Naakalla on hyvä itsehillintä ja impulssikontrolli sylinteritestissä. Sylinteritestissä koira toimii suurelta osin siten, kun se on juuri oppinut edellisessä osiossa, (nami otetaan avmesta päästä) eikä palkkio näköärsykkeenä häiritse koiraa ensimmäisen yrityksen jälkeen. Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79% ja susilla 77% – Naakalla tämä oli 90%.”

Eleet

”Naakka lukee ihmisen kommunikointia erittäin hyvin saaden 83% oikein eleet osiosta. Tässä tosin kävi niin, että käsien ja vartalo-ohjaukset olivat virheettömiä ja katseen suuntaa koira ei taas ymmärtänyt. Hyvin harva koira yltää täysin virheettömään suoritukseen tässä osuudessa. Testi vaatii myös hyvää keskittymiskykyä ja koirallasi on myös tämä ominaisuus vahvana.”

Ongelmanratkaisu – V-aita

”Naakka ratkaisee tehtävän nopeasti 30 sekunnissa. Koira pyytää jonkin verran ihmiseltä apua, mutta ratkaisee tehtävän lopulta itse.”

Ongelmanratkaisu – Mahdoton tehtävä

”Naakalla on käytössä molemmat ongelmanratkaisustrategiat tasaisesti – se käyttää 28% ajasta avun pyytämiseen ja 37% ajasta itsenäiseeen työskentelyyn (35% ajasta muuhun.) Naakka rapsuttelee itseään melko paljon tehtävässä. Molempien strategioiden käyttäminen kertoo myös käyttäytymisen joustavuudesta ja siitä että koira pystyy vaihtamaan ongelmanratkaisutapaa tarpeen mukaan, eikä jumitu yhteen tapaan.”

Leikkihalukkuus

”Koira innostuu heti leikistä ja leikkii hyvin aktiivisesti. Koira ei halua lopettaa leikkiä. Leikkiä voi hyvin käyttää Naakan palkkiona koulutuksessa.”

Sosiaalinen oppiminen

”Naakka ei paina oikeaa nappulaa 3min kuluessa. Koira odottaa testaajan / ohjaajan apua tilanteeseen, eikä innostu itse yrittämään tehtävän ratkaisua. Koira myös kuuntelee ääniä ulkopuolelta.”

Alustat

”Testissä pilotoitiin myös erilaisia alustoja, jotka tutkimuksen mukaan saattavat olla haaste koirilla. Naakka väisteli alustoja ja suostui vasta makupalan avulla menemään niiden päälle. Koiralla saattaa siis olla herkkyyttä alustoille. Tätä kannattaa kouluttaesa pohtia.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s